torsdag 31 januari 2008

Wetmarket...

Här i Malaysia kan det vara lite "mekkigt" att handla fläskkött eftersom det är ett muslimskt land.Det finns , men du får gå in i speciella affärer för att få tag i det...och vi svenskar kan ju längta efter lite skinka mm då och då.
Trevligt är då att det finns en matmarknad/saluhall dit du kan åka och där har de allt i matväg.(fläskavdelningen är undangömd i källaren , men den finns dock) Inte som hemma med flashiga människor som skall handla för helgens fina middagar utan "only locals" som handlar vardagsmat.
Ett sorl av köttknivar som hugger och styckar , lukten av färska frukter och grönsaker , hett som i en bastu , fiskhandlare som skriker ut sina erbjudanden....nu ikväll har vi mumsat i oss finfina revben och fläskfileér ligger i frysen och väntar till ett annat tillfälle.

Alltid härligt fräscha grönsaker och underbara blommor...vad kallar vi det om inte livskvaliteé!!!!

Vem har en fiskparlör över Malay-fiskar som jag kan få? Kan man äta en knallrosa fisk med gröna ögon eller växer det ut blåa svampar ur öronen dagen efter då?

Gong Xi Fa Cai....

Nästa helg går vi in i Råttans år och lämnar Grisen bakom oss , ja det kinesiska nyåret firas då. Lilleman som går i en lokal skola skulle naturligtvis ha traditionella kläder på sig idag då sista dagen innan lovet var.

Han var mäkta stolt över sin nya blåa dräkt (med tillhörande fläta på hatten) i morse när han stegade iväg mot skolan med bästisen Erik!! Söta som socker tyckte vi med många andra....









Som ett litet regnbågshav var de alla dessa små färgglada knattar i sina fina dräkter . Efter skoldagens slut kom han hem med presenter och godispåse som han fått av fröken-mycket nöjd med sin "Kina-dag" .

School...

Dessa dagar är fyllda av "skol-saker" , är det inte test som skall göras (och pluggas på innan) är det något som skall firas,fixas , tas med osv. Familjen här i KL har haft många tårar och skrik från barn som tycker att de inte gör annat än pluggar math , science , ELL mm....och en mamma som tröttnade på dessa stränga lärare som höjer rösten titt som tätt (och som förväntar sig av en second grader vad svenska lärare förväntar sig av en 4:e klassare kunskapsmässigt och mognadsmässigt) så hon klev ner en dag och lät temperamentet rinna över.....Ja,jag erkänner - det kändes SÅ skönt att få vara denna tigerhona som gör allt för sina ungar!

Efter detta "spel" har det blivit lite lättare för mellansonen-klart att det är jobbigt om "morsan" rockar loss i klassrummet för ofta (för läraren alltså) så då är det bättre att hålla sig väl med mamma+barn.
Här har man verkligen fått lära sig att stå på sig , höja sin röst och klaga när saker inte känns ok....finns liksom inget system eller skyddsnät som ser efter dina intressen utan det får du göra själv.

Här är iallafall en riktigt glad kille som kämpat färdigt med sin "diadorama" över sitt animal-project about the spitting cobra. Way 2 go Elias!!!!!!
Reportcards lämnas in nästa vecka så han var väldigt angelägen om att detta skulle bli bra så frökenskulle ge honom bra betyg....osvenskt va!?



Mycket är bra med skolvärlden här , men det liknar inte svenska skolan någonstans...en mix av båda hade nog blivit perfekt!

onsdag 30 januari 2008

Mycket gott....

Våra matvanor har helt klart förändrats sen vi kom hit till KL ,och inte direkt till det bättre alla gånger.

Kan visa ett par av de värsta lasterna...tro nu bara

inte att alla dagar ser ut såhär gott folk!

Här har vi tex. mr.E* som liksom mamma ÄÄÄÄÄLskar Starbuck´s i alla varianter , enda skillnaden är att mamma nöjer sig med kaffe men E* vill ha dessa sockriga frityrmunkar till , och det kan man väl få nån gång.(men allvarligt-han sitter med tre stycken jämte sig , hur blev det så?)

Tunna svenska pannkakor kan man aldrig få för mycket av , alltid en lycka när mamma "orkar" fixa det. (ok , jag erkänner :det är mest att jag avskyr att det luktar os flera timmar efteråt....)

Här i detta land finns inte så strikta regler vad det gäller färgämnen i mat så marängerna vi bakar kan få diverse fina färger. N* är redo för att överraska E*´s klass med pastelliga godingar.

Anledningen till detta matinlägg är att dottern fått sitt första hål i tänderna och man funderar på hur mycket onyttigt man stoppar i sig.

Ändring på detta skall ske omgående!!

söndag 20 januari 2008

Avkopplande helg...

Måndag , ny vecka även här på andra sidan jorden.

Chinese New Year närmar sig med sina festligheter och det märks för det pyntas överallt....på tal om chinese så fick jag frågan om hur det går att pruta i chinatown , och det där är ett blogginlägg som kräver sitt radutrymme så jag ber att få återkomma i detta ämne!
I helgen har vi bla varit ute med goda vänner , och en käck "sak" de har här i detta land är att en del restauranger har en egen bil som du kan ringa och bli hämtad vid dörren och också hemkörd på kvällen-GRATIS! (restaurangägare i Sverige läs och lär , om ni vill ha lite mer ruljangs på affärerna är detta ett bra tips)
Det kallas "booze-taxi"..hm...men helt ok för två barnfamiljer med tre barn vardera att få åka i....för att inte tala om hur kul ungarna hade i bagagen!
Ja,inte annat än att man fick lite flash-backs från 70-talet när man fick sitta i kompisarnas stora granada ända till Borås djurpark.
(mindre kul att alla var åksjuka , men det är en annan historia)
F.ö var vi på bio och såg en ny barnfilm som hette Alvin and the Chipmunk´s-så söt och mysig film. Biograferna här är enorma och det är nya filmer hela tiden...på bilden ser ni en liten del av biografen på "Midvalley". Här äter man karamelliserade popcorn och varm majs med salt när man går på bio , och hur konstigt det än låter har man gillat läget och vant sig och nu kan man inte tänka sig något annat.

Och som sig bör en ritigt god sushi på sushi-king på helgen....jag har fått dille på dessa "jellyfishes with chili" - Yummie!!!

lördag 12 januari 2008

Kommer bättra mig...

På att skriva mer ofta alltså ! jag har hela ansiktet fullt med utslag , sår som vätskar sig (låter väl kul va!?) Stress i kombination med en virus som valt att gå ut i huden var diagnosen ,och med hem från doktorn följde salvor , antibiotika och antihistamin..men allvarligt ; kunde den virusen inte tagit och "gått ut" någon annanstans eller??


Fick frågan om vad jag GÖR på dagarna egentligen....ligger vid poolen och zippar drinkar? SVAR:JAAAAAA!!!! Det är det vi kvinnor gör härnere-hela dagarna faktiskt , och utslagen kanske beror på för mycket sol , eller för mycket användande av exlusiva skönhetskrämer.....dessa xxxx utslag gör mig sur och full av ironi!


Men iallafall , detta är ett världsligt problem och är övergående. (men ibland måste man få gnälla lite-kvinna som man är )


Nu har "vardagen" börjat igen och efter strul på dagis och byte av grupp för "the youngest" kommer det nog gå på relativt smärtfritt framöver.
Vi har förresten haft besök av fam.U* , och det var jättekul! Vi hann med en hel del och när deras taxi hämtade dem här grät lilleman stora tårar...besök från Sverige är stort när man är på andra sidan jorden.

Nu skall krypa ner i bädden och kurera mig , insalvad och sårig får man hoppas maken redan somnat innan man skrämmer livet ur honom !

Go´natt alla vänner där ute "wherever you are".

fredag 4 januari 2008

Semestern är över...




Nu är jag tillbaka igen med mitt skrivande....har varit i Thailand och träffat våra goa vänner fam.G*-så kul och härligt att träffas ! (och så befriande att få prata av sig med någon som känner en...livet kan kännas ensamt här ibland)

Vi hade det suveränt med boende på Sunwing (minisverige kallade vår son det) på Bangtaobeach.Ett SUPERhotell där mamma kunde köpa aftonbladet varje kväll (vilken lyx) och det fanns svenskt lösgodis !!!!

Barnen fick umgås med sina bästisar under två veckor och det blev mkt lek , elefantridning mm

T.o.m med en alldeles vild jätteorm fick vi se , som snirklade sig upp på grannens ballkong....hm , asiatiska livet är spännande i mångt och mycket. Nu börjar skolorna igen på måndag (kan inte säga att någon direkt längtar men , men sånt e livet) och allt går "back 2 normal".

Hoppas att ni hema i Sverige får lite snö nu så ni får lite ljust ute iallafall , efter den sommar som varit behöver ni sol och kritvit snö....och efter en härlig frisk vinterpromenad komma in och koka varm choklad...mysigt!!!